Îngrijirea brazilor
cu balot de pământ/în ghiveci

Cu gândul ca după trecerea Crăciunului brăduțul să bucure încă privirile un timp cât mai îndelungat, tot mai mulți achiziționează în ultimul timp pomi vii pentru sărbători în vederea replantării lor ulterioare în grădini sau curți. Un gest frumos, însă atitudinea și priceperea vor face diferența în continuare.

În pepiniera Nordman Product, alegerea unui brăduț sănătos cu rădăcină protejată cu balot de pământ învelit în sac începe cu verificarea acestuia prin simpla metodă a trecerii pălmii peste o creangă a bradului. Se știe că un brad mai înalt este mai sensibil la replantare decât unul mai scund. Înălțimea optimă a unui brad viu este de 150-180cm.

Înainte de împodobire, bradul viu nu trebuie ținut în casă. De preferat este păstrarea într-un loc răcoros coroborată cu udatul zilnic al rădăcinii. Nu se recomandă păstrarea bradului în casă pe o perioadă mai mare de 10 zile.

Dacă a fost achiziționat devreme și se dorește un brad viu după Căciun se recomandă ca înainte de începerea înghețurilor să se pregătească locul unde acesta va fi replantat. Groapa trebuie să fie de două ori mai lată decât rădăcina bradului. Se toarnă apă în groapa astfel pregătită, iar dacă după 12 ore apa nu este absoarbită, va mai trebui adâncită puțin groapa până când apa dispare. Groapa gata pregătită trebuie umplută cu paie pentru protejarea de îngheț și acoperită cu o scândură pentru a evita eventualele accidente. Este bine ca pământul extras din groapă să-l ținem într-un loc ferit de îngheț până când replantăm bradul.

Înainte de a –l duce în casă, bradul trebuie spălat cu un jet de apă, iar rădăcina udată foarte bine. După acest procedeu, acesta nu se mai păstrează afară. Bradul astfel pregătit trebuie așezat într-un vas în care-i încape rădăcina cât mai lejer și în care se poate uda ușor. Se alege un loc departe de surse de căldură(calorifere, radiatoare etc). De preferat ca împodobirea să se facă cu ornamente electrice cu puterea de încălzire cât mai redusă, căldura ducând la deteriorarea sau chiar moartea bradului.
Înainte de replantare, bradul trebuie reaclimatizat. Se recomandă păstrarea lui într-un garaj până într-o zi mai călduroasă de iarnă protejându-i rădăcina de îngheț cu un sac. Se va îndepărta paiul din groapa pregătită pentru replantare, se scoate sacul protector de pe rădăcină, se introduce rădăcina în groapă și se acoperă cu pământul scos în prealabil. Pentru a i se prinde rădăcina, bradul replantat trebuie udat la început cât mai des.