Molid (Picea Abies)

Picea Abies sau Molidul trăiește în toată Europa și este un soi cu mari tradiții ca brad de Crăciun. Este puternic rășinos ceea ce îi dă un parfum foarte plăcut.
În natură poate ajunge până la înălțimea de 30-40 de m. Forma conic-piramidală se datorează creşterii din ce în ce mai scurte a crengilor, dinspre bază spre vârf. Molizii mai bătrâni care cresc în desişul codrilor îşi pierd crengile de la bază, coroana urcând spre mijlocul tulpinii. De asemenea, în condiţiile unei lumini naturale slabe, aceştia prezintă o creştere laterală slabă, în comparaţie cu arborii mai izolaţi. Florile la molid, sunt unisexuat-monoice, cele mascule producând foarte mult polen anemofil, care primăvara formează, în bătaia vântului, adevăraţi nori de praf gălbui în jurul arborelui. Florile femele apar ca nişte mici ghemotoace, care după fecundare, se transformă în conuri a căror solzi adăpostesc sămânţa.
Întrucât retenția acelor este limitată, se recomandă a se păstra în casă într-un vas cu apă până la Crăciun. Mulțumită parfumului său, Molidul poate crea o dispoziție nostalgică.